Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ekim ayında yayımlanmaya başlayan ‘Taklit yahut Tağşiş Yapılan Gıdalar’ listesi, Türkiye genelinde satışa sunulan çok sayıda eserin içerisinden sıhhate ziyanlı unsurlar çıktığını gözler önüne sererken, listenin en çarpıcı kısımları satışa sunulan domuz ve eşek etleri olmuştu.
Geçtiğimiz aylarda Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bulunan Öz Kasap’ın da listede yer alması, bölgede yaşayan halk tarafından paniğe neden olurken, sattığı eserlerde ‘eşek eti’ tespit edildiği paylaşılan kasabın yetkilisi birinci defa konuştu.
‘ÇOCUKLUKTAN BERİ KASAPLIK YAPIYORUM, EŞEK ETİNİ ANLAYAMAM’
Gıda Bülteni’ne açıklamalarda bulunan Ozan Gökçe, kısa müddet evvel maliyetleri düşürmek emeliyle et aldıkları toptancıyı değiştirdiklerini ve bu meseleyle karşılaştıklarını öne sürdü.
Çocukluktan beri kasaplık yaptığını lakin bugüne kadar eşek ya da at eti görmediği için bu eserlerin kırmızı etten farkını anlayamadığını aktaran Gökçe, şu tabirleri kullandı:
“Dükkanımızın karşısına kısa bir müddet evvel et toptancılığı yapan bir yer açıldı. Biz de yakıttan tasarruf edelim diye eti buradan almaya başladık.
Eylül ayında birinci kere aldık. O zaman da Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelip rutin denetim yapmışlar örnek almışlardı, pak çıkmıştı. Yaklaşık 1,5 ay evvel tekrar denetim için geldiler ve 10 gün sonra gelip reyondaki tüm eserleri topladılar. Biz de o vakit öğrendik. Bilseydik satar mıydık. Biz at ya da eşek etini anlamayız, zati anlasak almayız. Ben çocukluğumdan beri kasabım hiç görmedim ömrümde.. Almadığımız kesmediğimiz bilmediğimiz için anlamayız.
Tavuk olsa anlayabilirsin. Lakin hiç görmedik bile. Toptancıdan örneğin 1 ton alıyoruz kemiksiz. Var mı bilemeyiz ki! Hala şoktayız. Et aldığımız toptancıyı avukata verdik, yetkililere de durumu anlattık. Ona da bakıyorlar. Gerekli şikayeti yaptık bekliyoruz.”
Tağşiş listesinde ismi yer alan Mustafa – Fatoş Şimşek’in, kasabın resmi sahipleri olduğunu belirten Ozan Gökçe, ağabeyinin de geçirdiği kaza nedeniyle ağır bakımda tedavi gördüğünü belirtti.